Има ли ефект от въведените през 2017 г. наказания за обидни

...
Има ли ефект от въведените през 2017 г. наказания за обидни
Коментари Харесай

БФС си докара 90 000 лв. за година от "лесни" глоби

Има ли резултат от въведените през 2017 година санкции за обидни и нецензурни викания? За възстановяване на атмосферата по стадионите - сигурно не, само че за попълване на бюджета на БФС - несъмнено да. 

Само през 2019 година глобите в професионалния ни футбол са сумарно 88 500 лева, а от въвеждането на възбраната (през 2017-а) надвишават към този момент 200 000 лева Още първоначално клубовете започнаха да стачкуват, че това е чиста проба " касичка " за Дисциплинарната комисия, че е опит за напън над клубове и ограничение на почитателите. По-късно недоволството поутихна и тимовете като че ли покорно започнаха да си заплащат този самобитен " налог " пред БФС.

На процедура той е тъкмо подобен за някои клубове, които са като абонирани. За една календарна година (2019 г.) " Левски " е глобяван цели 19 пъти с по 1000 лева (толкова е плануваното наказване за сходни обиди по трибуните). Изненадващо в последната година второ място в графата " за обидни и нецензурни викания " се заема не от досегашния подгласник в това отношение " ЦСКА-София ", а от " Ботев " (Пд). Пловдивският клуб е трябвало 17 пъти да заплаща тази глоба, за която клубовете иначе не носят вина. А тимът на Гриша Ганчев е на трета позиция с санкции за общо 11 000 лева, т.е. 11 пъти публиката се е провинявала.

За статистиката - четвъртото място с по 6000 лева си разделят " Славия ", " Черно море " и " Берое ". С 5250 лева следва  " Арда " (тук с изключение на пет " сурвакания " по 1000 лева в мачове от елитната дивизия е включена и санкция от 250 лева за кърджалии от пролетното им присъединяване във Втора лига), по-нататък е " Етър " с по 5000 лева и така нататък Единственият " образцов " клуб в това отношение от актуалната Ефбет лига е " Витоша " (Бистрица), само че това е елементарно обяснимо - публиката на този отбор е незначително дребна. Могат да се добавят изпадналият през юни " Септември " (Сф) и изваденият административно " Верея ", които също имат мачове в елита.

Набива се на очи, че провиненията на почитателите не понижават - съвсем след всеки кръг в решенията на Дисциплинарната комисия се загатва въпросният член 37, алинея 1, т. 26 от Дисциплинарния устав, който планува санкциите по 1000 лева за първата и по 250 лева за втората ни дивизия. Което значи едно - образователен резултат от паричната глоба няма . Няма и по какъв начин да има, откакто не заплащат провинилите се - почитателите. Клубовете пък избират да внесат парите в касата на БФС, вместо да си имат главоболия с последователите си.

И се получава един обаян кръг, от който печели единствено БФС. Ясно е, че оттова не ще признаят, че мярката им няма дисциплиниращ резултат. А и са напълно наясно, че псувни и обиди по българските игрища постоянно ще има, т.е. постъпленията за касата са обезпечени.

Вместо това от футболния съюз излязоха с оптимистична вест през юли 2019-а - че има спад с 35,1% на санкциите, наложени поради нарушавания на ентусиастите през сезон 2018/19, по отношение на предходния. Посочва се, че през 2017/18 е имало 6 случая на отчасти затваряне на браншове и две предизвестия, а през миналия сезон единствено са отправени две предизвестия. На клубовете през 2018/19 им се е налагало 13 пъти да възвръщат вреди по непознати игрища, нанесени от агитките, по отношение на 27 случая за 2017/18. С 80,8% пък са намалели навлизанията на аудитория на терена. Всичко това е отлично, само че на никое място не се обелва дума за напредък във връзка с наказанието за обиди, да я назовем " глобата-касичка ". Няма да дочакаме подобен... 

За триумфа в битката с санкциите заради фенове е бележит приносът на служителите за връзка с последователите към клубовете, на Министерство на вътрешните работи и на самия БФС (заради проведените работни срещи и семинари). Дали тези три фактора биха помогнали в битката с обидите и псувните по стадионите? Да, само че не по досегашния метод.

Може да има резултат да вземем за пример, в случай че бъде установявано на момента кой насочва обидите (нали сякаш всеки професионален клуб би трябвало да има инсталирани камери, следящи трибуните). След това надлежно отговорните да бъдат предупреждаван или просто недопускани на последващи мачове. Или пък фенклубовете да събират по 1000 лева за нарушаванията на своите членове (истинска утопия).

Може да се приложат всевъзможни рестрикции, резултатът от тях несъмнено би бил по-голям от досегашната скица: почитателите псуват, а клубът заплаща. Която скица не допуска скорошно възстановяване на езика по стадионите. 

Ако обаче не се направи смяна в Дисциплинарния устав, може с съображение да се одобри, че с наказването за нецензурни викания фактически не се цели превъзпитание, а единствено допълнение на бюджета на БФС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР